Onderzoek naar de toepassing van een exoskelet binnen defensie
November 2023
Tijdens operationele acties moeten militairen vaak een zware uitrusting meenemen. Dit is met name een probleem als deze acties zonder voertuigen uitgevoerd worden want dan moeten de spullen gedragen worden, veelal in een rugzak. Om de fysieke belasting van deze zware rugzakken te reduceren kan gebruik gemaakt worden van een ondersteunend exoskelet. Afgelopen jaren werd in een samenwerking tussen Defensie en het bedrijf Intespring het exoskelet ‘Centaur’ ontwikkeld. De ontwikkeling van de Centaur bevindt zich momenteel in de ontwikkelfase waarin men wil weten welke praktische operationele meerwaarde de Centaur heeft (=verminderen lichamelijke belasting) en welke technische verbeteringen er nog mogelijk zijn.
Vanuit Defensie werd contact opgenomen met onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) en Zuyd Hogeschool die gezamenlijk met een onderzoeksvoorstel kwamen dat globaal onderverdeeld kan worden in twee onderzoek-settings: 1) een veldtest gericht op een duurinspanning inclusief de cardiorespiratoire belasting, en 2) een laboratoriumtest gericht op de musculoskeletale biomechanische belasting en de uitlijning van de scharnierpunten van de Centaur met de gewrichtsassen van de gebruiker.
In dit project wordt ingegaan op de eerste onderzoek-setting, dat plaatsvindt op de buitenbaan van het High Performance Centre. Met een time-to-exhaustion (TTE) wandeltest wordt getest hoe lang een wandeltempo van 5 km/h kan worden volgehouden (uitkomstmaat = afgelegd afstand, geschatte maximale duur: 3 uur). Hierbij worden twee condities getest, een keer met Centaur en een keer zonder Centaur, waarbij de externe belasting gelijk wordt gehouden. Uiteindelijk zullen beiden condities met elkaar vergeleken worden om het effect van de Centaur op de vermoeidheid te evalueren.