Zuyd Cycling Team komt langs voor inspanningstesten in het High Performance Lab!
April 2024
Als wielrenner of hardloper wordt je tegenwoordig overal geconfronteerd met het trainen in verschillende trainingszones, zoals de welbekende zone 2, maar ook het verbeteren van de VO2max of anaerobe drempel. Niet iedere recreant of beginnend prof heeft de beschikking om deze nauwkeurig te bepalen, of weet niet waar te beginnen.
Binnen het High Performance Lab is het mogelijk om op een toegankelijke manier kennis te maken met het gebruik van data voor trainingen. Met behulp van onze geavanceerde en state-of-the-art meetapparatuur is het mogelijk om deze verschillende parameters, drempels of zones nauwkeurig te bepalen. Hiermee wil het High Performance Centre het centrale meetlab zijn voor zowel sporters die nog geen ervaring hebben met het gebruik van data in training, alsook profs die op zoek zijn naar de volgende stap.
Zo zijn wij ook de samenwerking aangegaan met de wielrenploeg Zuyd Cycling Team. Binnen deze ploeg rijden renners met uiteenlopende niveau’s en achtergronden, waarvan de meeste (nog) geen tot beperkte beschikking hebben over nauwkeurige bepaling van drempels en zones.
Precies een jaar geleden zijn een aantal derde jaars studenten van de opleiding Mens en Techniek | biometrie met deze vraag aan de slag gegaan. Het uiteindelijke doel van hun project was om een automatische rapportagesysteem te ontwikkelen dat op basis van niveau en aanvraag een rapport genereert met trainingsadvies. Dit werd gedaan door middel van drempelbepaling en trainingszones aan de hand van ademgasanalyse met het Omnical systeem en lactaatafname met capillairen.
Door de positieve ervaringen met dit project heeft dit veel nieuwe samenwerkingen opgeleverd, mede met FysioStofberg, Team dsm-firmenich PostNL, het RTC, Limburg Cycling Team. Om deze samenwerkingen te blijven faciliteren heeft het High Performance Centre enkele investeringen gedaan, waaronder de aanschaf van een state of the art COSMED Quark systeem en een gloednieuwe Cyclus2 ergometer, waardoor elke fiets gemonteerd kan worden. Met de investering van dit nieuwe systeem is het mogelijk om nog nauwkeuriger de verschillende drempels te bepalen en op grotere schaal inspanningstesten af te nemen.
Door deze enorme groei zal ook dit jaar een project plaatsvinden met de nieuwe lichting derdejaars. Ditmaal met de opdracht om het huidige rapport te optimaliseren en evalueren, en tegelijkertijd de volledige organisatie van de inspanningstesten met al onze nieuwe partners op zich te nemen. Naar verwachting gaat dit richting de 200 inspanningstesten in 10 weken tijd! Mocht je zelf nog interesse hebben, neem direct contact op!